1. Vruchtensap

Vruchtensap uit de supermarkt is gemaakt van sapconcentraat, dit is vruchtensap dat is ingekookt en later weer tot sap is gemaakt. Tijdens dit proces gaan de meeste vezels verloren en vaak wordt er exta suiker aan toegevoegd. Wil je toch graag vruchtensap drinken, zorg dan voor vers sap waar de vezels, vitamines en mineralen nog in zitten.  Vaak zit er overigens meer fruit in een glas sap dan je zou eten als je het fruit ongeperst zou eten (1 glas sinaasappelsap bevat zo’n 2,5 sinaasappel) en zitten er minder vezels in, omdat het vruchtvlees vaak achterblijft. Het beste kun je dus kiezen voor de hele vrucht.

  1. Muesli

De muesli in de supermarkt zit vaak vol met toevoegingen en suikers (glucose-fructosestroop, dextrose, rietsuiker). Let goed op de ingrediënten op de verpakking en laat je niet misleiden door beloftes en loze kreten op mooie verpakkingen.

  1. Ontbijtgranen

Ook ontbijtgranen zitten vol met toegevoegde suikers, kies liever voor havermout of maak je eigen granola.

  1. Kant en klare salades

De salade is veel minder vers dan je zou vermoeden, vaak wordt er een gas aan toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Daarnaast zijn de toegevoegde dressings vaak verre van gezond en bevatten over het algemeen veel suiker, conserveringsmiddelen en smaakversterkers. Een snelle salade heb je zo gemaakt, de dressing kun je maken van wat olijfolie met een beetje citroensap. Wil je het wat meer smaak geven, kun je hier een beetje honing aan toevoegen.

  1. Ontbijtkoek

Volkoren of niet, ook deze koek zit vol verborgen suikers. Inderdaad redelijk vetvrij, maar het eerstgenoemde ingrediënt op de verpakking (waar dus het meeste van in zit) is glucose-fructosestroop, de vloeibare variant van suiker. Bijna 40% van de zogenaamde gezonde ontbijtkoek bestaat uit suiker. Draagt dus niet echt bij aan een gezondere leefstijl

 

Over het algemeen geldt dat producten waar de meest veelbelovende kreten op staan niet de meest gezonde zijn. Bijvoorbeeld Bevat 30% meer vezels, maar meer vezels dan wat? Het originele product? Een vergelijkbaar product? Producenten mogen behoorlijk wat op de verpakking zetten, maar lees altijd de achterkant van een verpakking, het lijstje (met de kleine lettertjes) ingrediënten. Dan weet je echt wat je kiest.