Doe jij wat je met jezelf hebt afgesproken?

Als het makkelijk was, zou iedereen het kunnen. Helaas gaat afvallen de meeste mensen niet heel gemakkelijk af. Vaak heeft dit echter te maken met niet consequent doen wat nodig is om je gewenste resultaat te behalen. We worden gemakkelijk verleid tot andere keuzes, soms door zaken die buiten ons liggen, maar vaker door onze eigen gemoedstoestand. De “stemmetjes” in je hoofd die je vertellen dat je al zoveel hebt moeten laten, dus nu echt dat stukje taart wel kunt nemen, of die je verleiden om lekker in je bed of op de bank te blijven liggen i.p.v. te gaan sporten, “want je hebt het zo druk gehad afgelopen week”.
Deze stemmetjes negeren is vaak het lastigste wat er is, maar als je daar doorheen breekt en je pad volgt, ook op momenten dat je het even wat moeilijker hebt, dan ga je resultaat boeken.
Dat betekent dat je, ook als je liever niet gaat sporten en ook als je liever dat stukje taart of die heerlijke lunch op je werk neemt, toch doet wat je met jezelf hebt afgesproken. Je zult dus soms keuzes moet maken die minder aantrekkelijk zijn. Om dit voor jezelf wat makkelijker te maken, stel je korte termijn doelstellingen, die uiteindelijk leiden tot het doel dat je voor ogen hebt. Stel dat je 10 kg wilt afvallen. Bepaal dan voor jezelf wanneer je dit wilt hebben bereikt, je zult hiervoor je leefstijl moeten aanpassen, ben je bereid dit daadwerkelijk vol te houden gedurende de weg hiernaartoe? En bedenk ook dat dit je nieuwe leefstijl zal moeten worden om na het bereiken van je doel het resultaat ook te behouden.

Wees super eerlijk naar jezelf. Stel jezelf de vraag of wat je wilt haalbaar is en of je echt gaat doen wat nodig is om het te behalen, ook op dagen dat je misschien wat minder gemotiveerd bent (want die zitten er echt tussen) en hoe ga je dat dan aanpakken.

Wees ook kritisch in je doelstelling, 10 kg afvallen in een maand tijd, is (op een gezonde en blijvende manier) in principe over het algemeen niet haalbaar, dus stel een realistisch doel. Ga ervan uit dat je met de juiste voeding en juiste training gemiddeld ongeveer 0,5 kg per week kunt afvallen (voor blijvend resultaat). Ik heb er zelf zo’n 9 maanden over gedaan om 13 kg af te vallen. Na deze 9 maanden ben ik nog wel slanker geworden, maar zijn de kilo’s gelijk gebleven. Spiermassa dus ipv vetmassa. Door consequent 3 a 4 keer per week te sporten (ik deed voornamelijk groepsfitness lessen en de intensiteit lag hoog, rond de 500-700 kcal per uur afhankelijk van de soort les) en consequent gezonde voedingskeuzes te maken. Ok, 1 cheat avond in de week waarin ik minder gezonde snacks “mocht” nemen van mezelf. Voor mij werkte dat, maar vindt een manier die voor jou werkt. En stick to the plan. Bereid je maaltijden voor, plan je trainingen en geniet van de kleine dingen die het leven zo waardevol maken, en vooral: wees lief voor jezelf. Wees blij met en trots op je eigen lichaam, ondanks een paar imperfecties. Beloon jezelf met dingen die goed zijn voor je lichaam. Koop iets moois voor jezelf, laat je eens lekker verwennen, of ga uitgebreid naar de kapper als je weer een doel hebt bereikt.

Zorg dat je op de juiste intensiteit sport, als het makkelijk voelt, is de intensiteit te laag. Maak het jezelf niet te makkelijk en daag jezelf steeds weer uit om het zwaarder te maken, meer herhalingen te doen of grotere afstanden af te leggen in dezelfde tijd.

Als je net begint met sporten, bouw het rustig op. Begin bijvoorbeeld met 2x per week een vast uur te sporten en bouw dit na een aantal weken uit naar 3 a 4x. Je spieren, pezen en gewrichten hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe bewegingen en bovendien wen je aan je nieuwe ritme als je het rustig uitbouwt. Door rustig op te bouwen heb je minder kans op blessures die je doel in de weg kunnen gaan staan.

Wees consequent, de ene week 5x sporten en de week er na 1x helpt je niet verder, zorg voor regelmaat. En 2x in de week sporten is ook regelmaat, als je dit maar consequent volhoudt.

Wissel de soort training af, zodat je spieren steeds nieuwe trainingsprikkels krijgen.

Gooi niet in 1 keer je hele voedingspatroon om, maar verander stapsgewijs je ongezonde gewoontes door gezonde. Begin bijvoorbeeld met kritisch te kijken naar wat je eet en eet meer van de gezonde dingen op je lijst, hierdoor laat je gemakkelijker de ongezonde achterwege.

Doe het voor jezelf en niet voor anderen. Zorg dat je motivatie van binnen komt, het is erg moeilijk om ergens volledig voor te gaan als het doel dat je voor ogen hebt niet 100% jouw eigen doel is, maar dat van een ander.

En last, but not least: Realiseer je dat de boog niet altijd gespannen kan staan, mocht het toch een keer mis gaan, kan gebeuren, nobody’s perfect. Pak de draad gelijk weer op en blijf niet hangen in de ongemotiveerde modus.

Voor meer tips lees ook dit artikel http://www.puurlijf.nl/back-in-shape-na-de-vakantie-zo-doe-je-dat

Wil je persoonlijk advies of training? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek via
simone@puurlijf of bel of whattsapp 06-28022437

Heb je iets aan deze post? Laat het me weten in een berichtje hieronder.