Light producten of niet?

Light producten worden door veel mensen die willen afvallen of gezonder willen leven gebruikt als alternatief voor het originele product. Maar wat betekent de term light eigenlijk? En betekent light ook gezond?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de term light eigenlijk betekent.

De term light mag op producten worden gezet die minstens 30% minder calorieën OF vetten OF suiker (of een combinatie hiervan) bevatten dan het originele product. Je kunt je natuurlijk afvragen wat voor product het überhaupt is dat er een light variant voor nodig is (ik heb tenminste nog nooit een light appel of bloemkool gezien?), maar dat is weer een ander onderwerp.

Light producten bevatten dus minder vet of suiker of calorieën. Helaas doet het verminderen van suiker of vet niet veel goeds voor de smaak. Vet en suiker bepalen namelijk vaak in grote mate de smaak van een product. Wanneer je dit eruit laat, moeten er dus andere trucjes worden uitgehaald om weer smaak aan het product te geven. Dit zijn meestal niet de meest gezonde toevoegingen. Bovendien wil light dus niet automatisch zeggen dat een product minder kilocalorieën bevat (good to know als je doel is om af te vallen). Light chips bevat bijvoorbeeld ipv vet meer koolhydraten (zetmeel). De hoeveelheid calorieën blijft hierdoor vrijwel gelijk. Light frisdrank bevat wel veel minder calorieën, maar hieraan worden dan over het algemeen kunstmatige zoetstoffen toegevoegd, die regelmatig ter discussie staan omdat de werking op de lange termijn hiervan nog niet bekend zou zijn.

Overigens heeft het Gfk al in oktober 2012 in opdracht van het Voedingscentrum en Gezondheidsnet.nl een quickscan uitgevoerd onder ruim 1200 mensen. Hieruit bleek onder andere dat 83% niet wist waar de term light voor staat. Slechts 17% van de mensen wist dit wel. Wat ik zelf nog het meest opvallend vond aan deze quickscan: 21% van de consumenten die light producten gebruikten heeft gezegd te zijn afgevallen, daar tegenover staat maar liefst 69% die niets heeft gemerkt, 9% wist het niet.  (bron: http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Professionals/Voedingscentrum_infographic_light-11-12.pdf).

Een supergroot deel van de consumenten dat light producten gebruikt om af te vallen, heeft er uiteindelijk dus niets aan.

Ik moet zeggen dat ik tot een aantal jaren geleden zelf vaak cola light dronk. Sinds ik me ben gaan verdiepen in voeding, laat ik de cola staan en drink ik liever water of thee.  Frisdrank drink ik echt nog maar heel zelden en echt lekker vind ik het ook niet meer. Als je anders gaat eten, wen je namelijk vanzelf aan andere smaken.

Als je toch kiest voor light producten, zorg er dan voor dat je weet waar je voor kiest. Lees het etiket, kijk naar de voedingswaarden en calorieën (de kleine lettertjes) en neem op basis daarvan je beslissing om iets wel of niet te gebruiken. En denk niet: “het is toch light dus ik kan er nog wel wat van nemen”. Dan heb je er uiteindelijk nog niets aan :-). Maar kies vooral voor de pure en onbewerkte producten, daar heb je geen light varianten van nodig.

Wat is jouw ervaring met light producten? Of kies je ook bewust voor puur en onbewerkt? Laat je comment hieronder achter.

Liefs Simone