WAT IS GEZONDE VOEDING?

Er zijn zoveel verschillende meningen en waarheden over voeding te vinden dat je soms door de  bomen het bos niet meer ziet. Waar moet je nou eigenlijk op letten als je gezond wilt eten?  Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je volwaardige voedingsstoffen binnenkrijgt. Volwaardige voedingsstoffen zitten in producten die puur en onbewerkt zijn, zoals groenten, fruit, noten, zaden, vlees, kip en vis. Producten die in een fabriek zijn bewerkt, zijn vaak (geheel of gedeeltelijk) ontdaan van hun natuurlijke voedingsstoffen of er zijn allerlei hulpmiddelen en smaakversterkers aan toegevoegd waar je lichaam niets aan heeft.

Een gezond voedingspatroon bevat voldoende groente, fruit, noten, zaden, granen en in mindere mate vlees, gevogelte en vis. Groente en fruit bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en stoelgang. Vitamines en mineralen heb je nodig voor de processen in je lichaam. Koolhydraten en vetten geven je energie en zijn een belangrijke leverancier van brandstoffen. Vetten zijn tevens onmisbaar voor bijvoorbeeld de aanmaak van lichaamscellen, het mogelijk maken van de opname van (in vet oplosbare) vitamines (A, D en K) en hebben een beschermende functie. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Je hebt ze nodig voor herstel, vernieuwing van cellen en ze geven bovendien een verzadigend gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt.

Maar hoe kun je nu je voedingspatroon veranderen?

Stap 1: Maak voor jezelf inzichtelijk wat je allemaal eet op een dag. Als je niet weet wat je allemaal binnenkrijgt, wordt het erg lastig om iets te veranderen. Bij PuurLijf werken we met de voedingsapp van Virtuagym, waardoor je altijd je voeding kunt bijhouden, superhandig! Hou minstens 3 dagen precies bij wat je eet.

Stap 2: Kijk kritisch terug naar wat je hebt gegeten. Hoe zijn je maaltijden over de dag verdeeld? Hoeveel en wat eet je? Eet je voldoende groente en fruit? Als je een app hebt gebruikt waarin dit zichtbaar is, hoe is de verdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten? Je hebt ze allemaal nodig. Waar liggen verbeterpunten? Waar moet je meer van eten en waarvan juist minder?

Stap 3: Zorg ervoor dat je 3 grote maaltijden en 2 à 3 snacks per dag eet. Op die manier bouw je ritme in en wen je eraan om regelmatig te eten. Vaak is het niet een kwestie van teveel eten, maar van verkeerde keuzes maken. Door het regelmatig eten van de juiste voedingsstoffen, heb je minder trek in producten waar minder voedingsstoffen in zitten.

Stap 4: Plan van tevoren wat je eet en haal de juiste producten in huis. Gooi of geef verpakkingen van ongezonde producten die je nog in huis hebt staan weg. Zo kom je niet in de verleiding dit te gaan eten.

Stap 5: Stel je plan wekelijks bij en wees hierin super eerlijk naar jezelf. Resultaat behalen is uiteraard afhankelijk van hoe consequent jij je keuzes maakt en toepast.

Wil je meer weten over gezonder leven, of kun je wel wat begeleiding gebruiken? Neem dan contact op met simone@puurlijf.nl.