Hoe krijg je een platte buik?

Dit is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Om een platte buik te krijgen is training alleen niet voldoende. Natuurlijk zijn er mensen die geluk hebben en van nature wat gemakkelijker een platte buik hebben dan anderen, maar over het algemeen speelt voeding een belangrijke rol.

“Abs are made in the kitchen”

Alhoewel, die abs zijn er wel ;-), maar of je ze ziet is voor een groot deel afhankelijk van je voeding.

Welke voeding kun je het beste eten?

Eet pure echte voeding, groente, fruit, noten en zaden en zorg voor goede vetten en wat meer eiwitten. Klinkt heel makkelijk, maar hoe doe je dit?

  1. Skip in ieder geval alle frisdrank en vruchtensappen, deze leveren je lichaam niets meer dan lege suikers waar je lichaam niets mee kan en zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Gevolg: insulineproductie gaat omhoog en de suikers worden opgeslagen als vet. Dat wil je niet! Vruchtensap klinkt misschien gezond, maar de meeste sappen (ook die in het koelvak) zijn gemaakt van sapconcentraat, pure suiker. Wil je vruchtensap drinken, maak het dan zelf met een blender of staafmixer. Op die manier blijven de vitaminen en mineralen behouden en helpen de vezels je om je bloedsuikerspiegel gelijkmatig te houden. Bedenk wel dat ook zelfgemaakt vruchtensap veel suikers bevat, dus beperkt dit tot 1 glas per dag.
  1. Drink veel water, thee en eventueel zelfgemaakt fruit-groentesap (uit de blender). Water zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en zorgt ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft. Je hebt per dag 2 liter water nodig, hou eens bij hoeveel je drinkt, dan weet je of je genoeg binnenkrijgt. Zelfgemaakt groente-fruitsap bevat ook suikers, maar hier zitten als je het in de blender maakt nog alle vezels, vitamines en mineralen in waar je lichaam wel wat aan heeft. Wanneer je sap in de sapcentrifuge maakt, haal je veel vezels uit het sap (die blijven achter in het bakje van de sapcentrifuge), dit is best zonde, want vezels hebben veel nuttige functies, waaronder het gelijkmatig houden van de suikerspiegel, zorgen voor een goede darmwerking en het zorgen voor een verzadigd gevoel.
  1. Begin je dag met een goed ontbijt. Je lichaam is de hele nacht in rust geweest en heeft energie nodig om je stofwisseling weer op gang te laten komen, je helpt dit door te ontbijten. Laat de ontbijtgranen in de supermarktschappen staan, deze zitten over het algemeen vol (verborgen) suikers. Kies liever voor pure havermout (niet de instant versie) of boekweit, je kunt hier pap van maken, maar ze ook door je smoothie mixen, pannenkoekjes maken of een heerlijke muesli of granola maken (http://www.puurlijf.nl/homemade-granola/). Ook een eitje, yoghurt of fruit is prima als ontbijt. Als je ontbijt met brood, kies dan volkorenbrood, hier zitten de vezels nog in. In “gewoon” bruin brood wordt geraffineerde tarwe gebruikt, deze tarwe is ontdaan van alle kiemen en vezels, dit heeft bijna geen voedingswaarde meer. Als je op de ingrediëntenlijst kijkt, zie je welke producten in het brood zitten. In goed brood zitten geen conserveringsmiddelen of meelverbeteraars. Hoe minder ingrediënten, hoe beter. Bij brood is het probleem vaak het beleg dat erop wordt gedaan. Uiteraard doen hagelslag of chocopasta je niet veel goeds. Beleg je brood met bijvoorbeeld kipfilet, gekookt ei, hüttenkäse of wat avocadospread en voeg lekker wat groente toe, zoals tomaatjes, komkommer, paprika en bieslook. Ook lekker als alternatief voor zoet beleg: pindakaas (let op de ingrediënten, in sommige merken zit veel suiker) met banaan.
  1. Verdeel je maaltijden gelijkmatig over de dag. Hierdoor voorkom je schommelingen in de suikerspiegel en blijft je lichaam gelijkmatig voorzien van energie waardoor cravings uitblijven. Als je elke 2 a 3 uur iets eet verdeel je het goed. Begin met ontbijt, dan een ochtendsnack, lunch, middagsnack en avondeten. Als je in de avond nog sport, neem daarna nog iets te eten. Zorg ervoor dat je ontbijt, lunch en avondeten ongeveer evenveel kcal bevatten en let op de verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten. Verdeel deze gelijk over je maaltijden.
  1. Eet maximaal 20% minder kilocalorieën dan je nodig hebt om op gewicht te blijven. Op die manier verbrandt je vetten, maar blijft je stofwisseling op gang. Ga je veel minder eten, dan vertraagt de stofwisseling waardoor het beoogde effect uitblijft en dat is zonde van al je inspanningen.
  1. Voeg extra eiwitten aan je voeding toe, eiwitten zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger hebt. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld: peulvruchten, ei, kip, magere kwark.

Trainen

Het trainen doe je door je grote spiergroepen te trainen (de been- en bilspieren) gecombineerd met korte intensieve cardio intervaltraining. Hierdoor gaat je stofwisseling omhoog en wordt er meer vet verbrand. Buikspieroefeningen zorgen wel voor een mooie contour van je spieren, maar om deze contouren te zien, zul je het vetlaagje dat hier overheen zit weg moeten eten en trainen. In de Bootcamp4Women trainingen van PuurLijf komen deze oefeningen ruim aan bod. (http://www.puurlijf.nl/bootcamp-almere/). Wil je liever 1 op 1 intensief aan je persoonlijke doelstellingen werken, neem dan contact op voor Personal Training. De training wordt dan specifiek op jouw doelstellingen afgestemd. http://www.puurlijf.nl/personal-training-almere/

Maar het allerbelangrijkste:

Wees consequent in je trainingen en je voeding. Verwacht geen wonderen en geef het tijd. Het laagje dat je eraf wilt hebben, is er ook niet in een week aan gekomen, dus heb geduld.

In de PuurLijf Leefstijlchallenge leer je stap voor stap hoe je op een gezonde manier je leefstijl kunt aanpassen. Lees er hier meer over: http://www.puurlijf.nl/leefstijlchallenge/